16 Mayıs 2018 Çarşamba
CİRİT SPORU NEDİR NASIL OYNANIR
Cirit oyunu nedir ve cirit oyunu nasıl bir oyundur? Ciritin özellikleri nelerdir ve cirit oyunu kısaca nasıl oynanır?
CİRİT, at üzerinde oynanan çok eski bir Türk oyunudur. Oynayana çeviklik, sağlamlık, iyi bir binicilik kazandırır. Türklerden çok iyi binicilerin yetişmiş olması biraz da bu oyunun çokça oynanması ile izah edilebilir.
Cirit bir erkek oyunudur. Bugün de Anadolu’nun orta kesimlerinde, eski önemini kaybetmiş olmakla beraber, hâlâ cirit oynanmaktadır
Cirit Nasıl Oynanır?
Cirit oynayacak atlılar, alanda göründükleri zaman davullar, zurnalar çalmaya başlar. Atlılar ikiye ayrılıp yüzer metre aralıkla iki sıra halinde karşılıklı dizilirler. Binicilerin ellerinde, «cirit» adı verilen, kurumuş meşe dalından sert, ağır bir sopa bulunur.
Dizilerin bir tanesinden bir atlı ortaya çıkar, atını oynatarak 30 metre kadar gider. Karşı sıradan bir binicinin adını söyler, ciridini ona doğru atar, hızla dönerek dörtnala geriye kaçar. Kaçarken de arkasına bakmaktadır. Kendisine cirit atılan, kaçanı doludizgin kovalamaya başlar, elverişli bir duruma gelince kendi ciridini ona doğru atar. Cirit o kadar hızlı atılır ki değdiği adamı çok kere bayıltır, öldürdüğü bile olur. Ata değnek değdirmek acemilik sayılır. Bu hatayı işleyen, oyundan çıkarılır.
Kaçan atlı ciritten korunmak için ya atın üzerine eğilir, ya da sağından, solundan aşağıya doğru sarkar. Usta biniciler korunmak için doludizgin giden atın üzerinde pek ustaca hareketler yaparlar.
İlk cirit atan sıradan bir başka atlı daha çıkıp, arkadaşını kovalayan biniciye cirit atar. Ciriti atan aynı zamanda savunmak zorundadır. Hemen kendi sırasına kaçar. Gene o sıradan başka bir atlı çıkıp, kovalayan atlıyı kaçırtır. Oyun böylece sürer. Elindeki ciritle, gelen ciridi havada çelenler de vardır. Galip gelmek için cirit değneğini hasmına değdirerek sayı kazanmak gerekmektedir. Oyunda ölenin ailesi öldürenden davacı olamaz. Babalar er meydanında öldüğü için, ciritte ölen evlatları ile geçmişte övünürlermiş. Son dönemde cirit oyunu sebebi ile ölüm olayı gerçekleşmemiştir.
Cirit düğünlerde, önemli günlerde, pazar yerlerinde, panayırlarda oynanır. Günümüzde Anadolu’da bir çok farklı noktada bu öz Türk adeti ve oyunu hala canlandırılmakta ve cirit oyunu oynanmaktadır.
KAYNAK:http://www.nkfu.com/cirit-oyunu-nedir-ve-cirit-oyunu-nasil-oynanir/
VİDEO:https://youtu.be/gu0FwK49k6Y
ESKRİM SPORU VE ÖZELLİKLERİ
Eskrim Sporu ve Özellikleri
Kılıçla yapılan bir spor dalı olan eskrim bir dövüş sanatıdır. Başlangıcı Ortaçağ’da kılıçla yapılan düellolara dayanmaktadır.
Eskrim temelde 3 farklı silahla yapılır. Bu silahlar flöre, epe ve kılıçtır.
Flöre: 1,1 metre uzunluğunda, ucunda küçük bir düğme ve çan bulunan ince bir silahtır. En fazla 500 gram ağırlığında olabilmektedir. İlk öğrenme aşamasında da bu silah kullanılmaktadır. Sayı kazanılma işlemi kılıcın rakibin vücuduna saplanmasıyla olmaktadır. Her iki oyuncunun da aynı anda bu vuruşu yapması halinde atak üstünlüğü olan yarışmacı sayıyı kazanır. Vuruşlar kural gereği yalnızca gövdeye yapılabilmektedir. Kol, bacak veya başa yapılan vuruşlar geçersiz sayılmaktadır. Her spor dalında olduğu gibi eskrimde de yarışmacılar rakiplerini aldatıcı hamlelerde bulunarak sayı kazanmaya çalışabilmektedirler.
Epe: Flöreden daha keskin ve ağır bir silah olan epe de vuruşlar sadece silahın ucuyla olmakta ve giyside iz bırakmamaktadır. Flöre de vuruş sadece gövdeye yapılabiliyorken epe de öyle bir sınırlama olmayıp kol, bacak ve başa da hamleler yapılabilmekte ve sayı kazanılmaktadır. Aynı anda vuruş yapılması anında her iki oyuncu da atak farkına bakılmaksızın sayı kazanabilmektedir.
Kılıç: Düz ve yassı bir silahtır. Sayı, ancak rakibin belden yukarısına kılıcın ucu veya yanıyla vurulması koşuluyla kazanılabilmektedir.
Karşılaşmaların yapıldığı pist ölçüleri, genişliği 1,5 metre uzunluğu ise 14 metre olmalıdır.
Eskrim, sporcu da fiziksel ve zihinsel hareketliliği yüksek düzeyde sağlayan, sinir sistemi üzerinde etkili olan, kasların hareketliliğini hızla sağlayan ve önemli ölçüde zekâ gerektiren bir spor dalıdır.
Bu spor dalı karşılaşmaları Uluslararası Eskrim Federasyonu’nun (FIE) öncülüğünde gerçekleştirilebilmektedir. 1896 yılından itibaren olimpiyat oyunları arasında da yerini almıştır.
KAYNAK:http://www.bilgiustam.com/eskrim-sporu-ve-ozellikleri/
VİDEO:https://youtu.be/hcaRTL9Z8UM
BUZ HOKEYİ NEDİR NASIL OYNANIR
Buz Hokeyi nasıl oynanır? Kuralları nelerdir? NHL nedir?
Cemal TUNÇDEMİR
Buz Hokeyi, çim hokeyinin, buzla kaplı bir sahada, altışar kişilik iki takım arasında oynanan versiyonudur. Oldukça hızlı tempolu ve sert bir spordur.
Buz Hokeyi, çim hokeyinin, buzla kaplı bir sahada, altışar kişilik iki takım arasında oynanan versiyonudur. Oldukça hızlı tempolu ve sert bir spordur.
Bu oyunda gol, kıvrık uçlu tahta ya da alaşımdan yapılan sopayla, sert bir lastikten üretilen ve puck (pak) denilen diski rakip takımın kalesine sürüp sokmakla gerçekleşir. Puck’ın kalınlığı 2,5 santimetre ve çapı 7,6 santimetredir. Diski sürmek için kullanılan sopanın boyu 1,35 metreden ve ucundaki kıvrık kısmın boyu da 32 santimetreden fazla olamaz. Oyun her biri 20 dakikalık üç devreden oluşur. Her devre sonunda takımlar kale değiştirir. Oyun durunca saat de durur. Bu nedenle bir buz hokeyi maçı yaklaşık iki – iki buçuk saatte tamamlanır.
Buz hokeyi kaç oyuncuyla oynanır?
Oyunda her iki takım da biri kaleci olmak üzere 6’şar oyuncudan oluşur. Takımlar bir kaleci, iki savunma oyuncusu ve üç ileri alan oyuncusu düzeninde oynar. Çok hızlı tempolu ve aşırı yorucu bir oyun olduğu için her birkaç dakikada bir oyuncu değiştirilir. Oyuncu değişimi oyun durdurulmadan yapılır. Bir oyuncunun buz üzerinde iki dakikadan fazla kaldığı pek görülmez. Oyuncular özel patenler, kalın eldivenler, yastıklarla beslenmiş koruyucu özel formalar giyer ve koruyucu başlık takarlar.
Oyun alanı
Buz hokeyinin oynandığı 61 metre uzunluğundaki ve 30 metre genişliğindeki dikdörtgen sahaya ‘’hockey rink’’ denir. Oyun alanında, alanı iki eşit parçaya bölen kırmızı bir orta çizgi ve üç eşit parçaya bölen iki mavi çizgi, bir orta yuvarlak ve her iki yarı alanda ikişer başlama yuvarlağı çizilidir. İki mavi çizgi arasındaki alan tarafsız bölge, kaleyle önündeki mavi çizgi arasındaki alan savunma bölgesi, öbür mavi çizgiyle rakip kale arasındaki alan da saldırı bölgesi olarak adlandırılır.
Gol nasıl atılır?
İleri alan oyuncuları diski rakip kaleye götürürken atak bölgesine girişte diski süren oyuncu en önde, disk de onun önünde olmalıdır. Gol olması için kaleye giren diske sopayla vurmuş olmak gerekir. Pak her yerde ve her zaman tekmelenebilir ancak tekmelenerek gol atılamaz. Eğer bir hücum oyuncusunun tekmelediği pak, başka bir oyuncuya veya sopasına, kaleci ya da hakemlere çarparak kaleye girerse gol olmaz.
Buz hokeyi ‘offside’ bir oyundur
Öte yandan buz hokeyinde de futboldaki offside kuralının bir benzeri vardır. Hücum eden takımın oyuncuları paktan önce hücum sahasına giremezler.
Pak kale sahasının içinde değilse, hiçbir hücum oyuncusu kale sahasının içinde veya kale sahası çizgisi üzerinde duramaz veya sopasını bu sahanın içine sokamaz. Eğer, bu durumlardan biri varsa, pakın kaleye girmesi ile gol olmaz ve oyuna tarafsız sahada, bu kuralı ihlal eden takımın hücum sahasına en yakın başlama noktalarından birinde başlanır.
Hakemler ve cezalar
Normal bir hockey maçında 2 ile 4 arasında hakem olur. Ancak günümüzde en yaygın olanı iki yan ve bir orta hakem sistemidir. Offside ve faullere karar verecek iki yan hakem vardır. Orta hakem ise gol ve cezalara karar verir.
Sopaların omuzdan yüksekte tutulması, sopayla rakibi engelleme, kasıtlı sertlikler, diskin üzerine yatmak gibi pek çok hareket kurallara aykırıdır. Kuralların çiğnenmesi cezalandırılır. En yaygın ceza, oyuncunun ceza kulübesine gönderilerek oyundan bir süre uzaklaştırılmasıdır. Küçük cezalar (minor penalty) iki dakika kadar sürer. Büyük cezalar (major penalty) hakemin takdirine göre 2 dakikadan fazla bir süre çıkarılmayı içerir. Küçük cezalara neden olan hareketler arasında tripping (sopa veya pateniyle çelme), elbowing (dirsekleme), roughing (itme), high-sticking (sopayı omuzdan yükseğe kaldırmak), delay of the game (zaman geçirmek), too many players on the ice (oyundan çıkan daha sahadayken, yerine girenin topa dokunması), boarding (rakibe vurmak), illegal equipment (ekipman hatası), hooking (sopasını kanca gibi kullanıp rakibi durdurmak) en yaygın görülenleri.
Rakibi yaralamak 5 dakika büyük cezaya neden olabilir.
Özellikle açık şekilde gole giden oyuncuya yapılan fauller de penaltı atışı cezası verilir. Bu tür kural çiğnemelerinde mavi çizgiden atılan serbest vuruş penaltı sayılır. Ama genellikle en ağır ceza, kural çiğneyen oyuncunun iki ya da beş dakika süreyle oyun dışına çıkarılması ve takımın oyunu eksik oyuncuyla sürdürmesidir.
Yumruklaşma başlatan herhangi bir oyuncuya maç cezası verilir. Yumruk yiyen ve karşılık veren ya da vermeye kalkan oyuncuya bir küçük ceza verilir. Ancak, karşılık vermeyi sürdürürse, hakemin takdirine göre, çift küçük, büyük ya da maç cezası verilebilir.
NHL nedir?
Buz hokeyinin en popüler olduğu iki ülke ABD ve Kanada’dır. İki ülkede de buz hokeyi oynayan yarım milyonu aşkın profesyonel ya da amatör sporcu vardır. Dünyada en ünlü buz hokeyi ligi, 1917 yılında kurulan ve kısaca NHL olarak bilinen National Hockey Leauge’dir.
ABD ve Kanada takımlarının yer aldığı NHL’de doğu konferansı(Eastern Conference) ve batı (Western Conference) adlarıyla 15’er takımlık iki alt lig vardır. 2012 yılı itibarı ile Doğu ve Batı konferanslarındaki takımlar şunlar:
Doğu Konferansı
New Jersey Devils |
New York Islanders |
New York Rangers |
Philadelphia Flyers |
Pittsburgh Penguins |
Boston Bruins |
Buffalo Sabres |
Montreal Canadiens |
Ottawa Senators |
Toronto Maple Leafs |
Carolina Hurricanes |
Florida Panthers |
Tampa Bay Lightning |
Washington Capitals |
Winnipeg Jets |
Batı Konferansı
Chicago Blackhawks |
Columbus Blue Jackets |
Detroit Red Wings |
Nashville Predators |
St. Louis Blues |
Calgary Flames |
Colorado Avalanche |
Edmonton Oilers |
Minnesota Wild |
Vancouver Canucks |
Anaheim Ducks |
Dallas Stars |
Los Angeles Kings |
Phoenix Coyotes |
San Jose Sharks |
Stanley Kupası nedir?
Organize buz hokeyi maçlarının ilk başladığı ülke olan Kanada’da, İngiliz Krallığının Kanada Koloni Sekreteri Frederick Stanley adına başlatılan bazı kupa organizasyonları, günümüzde buz hokeyinin en prestijli kupası olan ‘Stanley Cup’ın temelini oluşturur. Doğu ve Batı Konferansında şampiyon olan iki takımın oynadığı 7 maçlık seri (best of seven) sonunda kupanın sahibi yani NHL’de o yılın en büyüğü belli olur.
TENİS NEDIR NASIL OYNANIR
Tenis Sporu Nedir, Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?
17 MAYIS 2016 tenis tenis nasıl oynanır tenis nedir tenis kuralları
Tenis olimpik bir spordur, iki kişi veya ikişer kişilik gruplar halinde oynanır. Tenis oynayan kişiler ellerinde var olan raketlerin yardımı ile lastik olan bir topu karşıdaki rakibin kortuna atmaya çalışırlar, kurallar içinde en çok puanı toplayan kişi ya da takım oyunun kazananı olur.
Tenisin kökleri Ortaçağa dayanır, o dönemde elle oynanan bir oyundur. 1800 yıllarda bu günkü haline yakın bir şekilde oynanmaya başlamıştır. Günümüzde tenis, her yaşta, her ülkede, her düzeyde olan insanların oynamakta olduğu olimpik spor haline dönüşmüştür. Bu spor ahşap, çim, toprak ve beton zeminlerde oynanır, bu sporda kortun belli başlı ölçüleri bulunmaktadır.
Tenis Kortu Ölçüleri Nedir?
Profesyonel şekilde dizayn edilmiş olan tenis kortları dikdörtgen şeklindedir, 10,97 genişliğinde ve 23,77 uzunluğundadır. Tenis kortu 1,07 metre yüksekliği ile 2 tane direğin üstünden geçmekte olan ağ ile ortadan ayrılmaktadır. Ortada bulunan ağın gergin olması gerekir, ağın içinden topun geçmemesi için sık dokunmuş olması da önemlidir.
Tenis Nasıl Oynanır?
Tenis, iki kişi veya ikişer kişilik gruplar halinde oynanır. Tenis oynayan kişiler ellerinde var olan raketler ile lastik olan bir topu karşıdaki rakibin kortuna atmaya çalışırlar, kurallar içinde en çok puanı toplayan kişi ya da takım oyunun kazananı olur.
Tenis Sporunda Puan
Top karşıda bulunan rakibin kortuna atıldıktan sonra;
- Karşıda bulunan rakip topa vurmadan top kortun içinde 1’den daha fazla sekerse
- Karşıda bulunan rakip topa vurmazsa
- Karşıda bulunan rakip topa vurur ve file çarparak kendi kortuna düşerse
- Karşıda bulunan rakip topa vurduğu halde kort dışına çıkarsa
- Karşıda bulunan rakip topa vurduğunda top vücuduna değerse
- Karşıda bulunan rakip topa vurduğunda raketine 1’den daha fazla değerse
- Karşıda bulunan rakip topa vurduğundan raketi fileyi geçerse puan kaybı yaşanır.
Tenis Maçı
Tenis 3 setlik ve 5 setlik maçlar halinde oynanmaktadır, 3 setlik maçlarda 2 tanesini alan, 5 setlik maçlarda 3 tanesini alan oyuncu maçı kazanır.
Tenis Oyunu
Tenis maçı 0-0 olarak başlamaktadır, rakiplerden birisinin ilk aldığı puan 15, ikinci aldığı puan 30, üçüncü aldığı puan 40 olarak hesaplanır. Rakiplerden herhangi bir tanesi dördüncü puanın aldığında herhangi bir taraf iki veya daha çok puan aldığında oyun kazanılmış olur. Rakiplerden bir tanesi üçüncü puana kadar gelir ve karşıdaki rakip de aynı puana gelirse maç berabere kalmaktadır. Hakem puanları sayma esnasında servis atan kişinin puanını ilk sırada söylemektedir.
Servis Atışları
Tenis maçı rakiplerden bir tanesinin servisi atması ile başlamaktadır, servisin atışı ise sıra ile karşılıklı olarak yer değiştirmektedir. Servisi atan rakip atını belirlenmiş olan çizginin arka kısmında yapmalıdır. İkinci olarak atılacak olan servis ise merkez çizginin sol tarafından kullanılmalı ve rakip kortun sağ kısmına atış yapar.
Serviste Hata
Servisi kullanan oyuncular;
- Topu fileye takarsa
- Topu atması gerekli olan servis alanına atmazsa
- Topu atması gerekli olan servis alanına atmadan başka bir kısma atarsa hata olarak sayılmaktadır. Bu durumda servisi kullanan kişi ikinci servis hakkını kullanmalıdır.
- Çift Hata
- Servisi atma esnasında aynı sayıda iki kez servis hatası yapan kişiler çift hata yapmış sayılır ve puan kaybeder.
Teniste İhraç
Bazı tenis maçlarında oyunculardan bir tanesinin kurallara karşı gelmesi ve karşı şekilde hareket etmesi doğrudan doğruya ihraç cezası almasını sağlayabilir ama ceza puanlaması sisteminde bulunan kademeler uygulanmadan, doğrudan doğruya tenis oyunundan ihraç cezası verilmesi oldukça ciddi ve ağır bir cezadır. Bu tarz durumlarda ilgili olan oyuncular Başhakeme itiraz edebilir, bu itiraz neticesinde Başhakemin vereceği karar oyun içinde kesin şekilde geçerli sayılır.
Tenis Sporunda Kullanılmakta Olan Kavramlar
Servis
Servis, oyuncuların ellerinde bulunan topu havaya atarak raket yardımı ile karşı korta göndermesidir. Servis sağ elini kullanan kişiler için şu şekilde kullanılmalıdır.
- Topun ve raketin oyuncunun elinde paralel bir şekilde durması gerekir
- Servis kullanılacak olan kısma geçirilir ve top kişinin alnından 2 kol boyunca yükseğe atılmalıdır.
- Top ile raket eş değer şekilde birbirlerinden ayrılmalıdır, bu ayrılma esnasında raketin geriye doğru gitmesi ve sonra topa vurulması gerekir.
Forehand
Raketin bulunduğu elin avuç içi karşıya doğru bakacak şekilde yapılmakta olan bir vuruş şeklidir. Bu vuruş şeklinde kol geriye çekilmeli ve gergin olmalıdır, bacakların ise hafif bükük ve paralel olması gerekmektedir. Gerilmiş olan raket aşağıdan bükülmüş olan dizlerin tam alt kısmında durmaktadır ve bu şekilde topa vurulmalıdır.
Backhand
Bu vuruşta geriye doğru iki el yardımı ile raket çekilmelidir. Raketin geriye doğru çekilmesi ile raketin yüz kısmı rakibe doğru gösterilir. Raketin çekilmesi esnasında dizlerin paralel şekilde kıvrılması gerekir, topa dizlerin ön kısmından iki el yardımı ile vurulması gerekir.
Set, Galibiyet ve Mücadele
Tenis maçında 4 tane sayı alan sporcu bir tane oyunu, 6 oyunu alan sporcu ise bir seti, 3 setin 2 tanesini veya 5 setin 3 tanesini kazanan oyuncu da maçı kazanmış olur. Rakiplerden bir tanesinin servisi atması ile oyun başlar, kazanılan her sayı oyuncunun hanesine işlenir ve oyun devam eder. Teniste sayı rakibin topu hatalı şekilde atması, topun rakip sahada kalması, rakibin ardı ardına hatalı şekilde servis kullanması tarzındaki hallerde kazanılmaktadır. Üç sayıyı alan ve 40 puana ulaşan oyuncu, bir sayıda kazanırsa 1 oyun kazanmış olacaktır. Toplamda 6 tane oyunu alan oyuncu bir tane set kazanmış olur. Teniste kadınların oyunları genelde 3 set şeklinde, erkeklerin ise oyunları 45 set şeklinde oynanmaktadır. setlerin çoğunluğunu kazanan kadın ya da erkek maçta galibiyetini eline alır.
Tenis maçında 40- 40’lık bir sayı eşitliği oluşursa oyun uzar, bir sonraki sayıyı alan kişi sadece avantaj kazanmış olur. Sonrasında bir sayı da alan oyuncu maçı kazanmış olacaktır, sayıyı ise rakip kazanırsa eşitlik aynen devam eder. Bu oyun rakiplerden bir tanesinin avantaj ve sayı kazanması ile son bulacaktır. Eşitlik bozulasıya kadar oyuna devam edilmelidir.
Veteran Tenisi
Veteran tenis oyununda ve turnuvalarında belli bir yaşın üstünde olan ve tenis sporu ile ilgilenen kişiler için düzenlenen oyunlardır. İmtiyazlı olan bir takımın hali ise şu şekilde olmalıdır;
- 85 yaşında ve üstünde olan oyuncular için düzenli bir şekilde turnuva yapılır.
- Veteran tenisinde yapılacak olan turnuvalar erkek ve kadınlar için 35 yaşında başlamaktadır.
- 5 senelik aralıklar ile kadınlarda 75, erkeklerde ise 85 yaş kategorileri bulunur.
- Tüm kategorilerin beynelmilel ve milli şekilde düzenlenmiş olan müsabakaları bulunur ve bu hali ile oynanır.
- Dünya üstünde bir sene içinde 186 tane bireysel turnuva ve takım şampiyonası oynanır. Bu sayı değişkenlik gösterebilmektedir.
- Dünya üzerinde bilinen en yaşlı olan tenisçi ise 93 yaşındadır.
Kaynak:http://www.bilgibaba.org/yazi/tenis-sporu-nedir-nasil-oynanir-kurallari-nelerdir
VİDEO:https://youtu.be/DyVoe4LTPZM
VİDEO:https://youtu.be/DyVoe4LTPZM
YÜZME SPORLARI HAKKINDA
ÇIKIŞ (DEPAR)Serbest, kurbağalama ve kelebek yarışlarında çıkış atlayarak yapılır. Baş hakemin uzun düdüğüyle yüzücüler depar taşı üzerine, her iki ayağıda ön taraftan aynı uzaklıkta (aynı hizada) olacak şekilde çıkar ve orada beklerler. Çıkış hakeminin “YERLERİNİZE” (take your marks) komutuyla, derhal en az bir ayağı depar taşının önünde olacak şekilde çıkış durumu alır. Bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman, çıkış hakemi çıkış işaretini verir.(tabanca, korna, düdük veya bağırarak)
Sırt üstü ve karışık bayrak yarışları suyun içinde başlar. Başhakemin uzun düdüğünden sonra yüzücüler suya girerler. Başhakemin ikinci uzun düdüğüyle yüzücüler gereksiz gecikmeye sebebiyet vermeden geri döner ve suyun içinde çıkış durumu alırlar. Çıkış hakemi “YERLERİNİZE” (take your marks) komutunu verir ve bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman çıkış işareti verilir.
Komut verilirken mümkün olduğunca müsabakalarda uluslararası dil kullanılır. Böylece her milletten sporcu yarış öncesi yapılan anonsa doğru şekilde ve zamanında reaksiyon gösterebilir. Hatalı çıkış işareti, çıkış işareti ile aynıdır. Yani çıkış işareti düdük, tabanca, boru veya komut şeklinde verilmişse hatalı çıkış işareti de aynı şekilde fakat daha uzun verilecektir. Aynı zamanda çıkışın hatalı olduğu, hatalı çıkış ipinin düşürülmesi suretiyle belirtilir.
Eğer bir yüzücü resmi görevlilerin hatası yüzünden hata yaparsa, yüzücünün hatası nazarı dikkate alınmaz.
SERBEST YÜZME (CRAWL)Serbest stil bir yüzücünün yarışta arzu ettiği bir şekilde yüzmesi anlamına gelmekle beraber, ferdi karışık ve karışık bayrak yarışlarında serbest stil; sırt üstü, kurbağalama ve kelebek stilinden başka herhangi bir stil olarak telakki edilir. Serbest stilde dönüşlerde ve yarışın bitiminde yüzücü vücudunun herhangi bir yeri ile duvarlara dokunabilir. Elle dokuma mecburiyeti yoktur
Yüzme Kuralları

ÇIKIŞ (DEPAR)
Serbest, kurbağalama ve kelebek yarışlarında çıkış atlayarak yapılır. Baş hakemin uzun düdüğüyle yüzücüler depar taşı üzerine, her iki ayağıda ön taraftan aynı uzaklıkta (aynı hizada) olacak şekilde çıkar ve orada beklerler. Çıkış hakeminin “YERLERİNİZE” (take your marks) komutuyla, derhal en az bir ayağı depar taşının önünde olacak şekilde çıkış durumu alır. Bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman, çıkış hakemi çıkış işaretini verir.(tabanca, korna, düdük veya bağırarak)
Sırt üstü ve karışık bayrak yarışları suyun içinde başlar. Başhakemin uzun düdüğünden sonra yüzücüler suya girerler. Başhakemin ikinci uzun düdüğüyle yüzücüler gereksiz gecikmeye sebebiyet vermeden geri döner ve suyun içinde çıkış durumu alırlar. Çıkış hakemi “YERLERİNİZE” (take your marks) komutunu verir ve bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman çıkış işareti verilir.
Komut verilirken mümkün olduğunca müsabakalarda uluslararası dil kullanılır. Böylece her milletten sporcu yarış öncesi yapılan anonsa doğru şekilde ve zamanında reaksiyon gösterebilir. Hatalı çıkış işareti, çıkış işareti ile aynıdır. Yani çıkış işareti düdük, tabanca, boru veya komut şeklinde verilmişse hatalı çıkış işareti de aynı şekilde fakat daha uzun verilecektir. Aynı zamanda çıkışın hatalı olduğu, hatalı çıkış ipinin düşürülmesi suretiyle belirtilir.
Eğer bir yüzücü resmi görevlilerin hatası yüzünden hata yaparsa, yüzücünün hatası nazarı dikkate alınmaz.
SERBEST YÜZME (CRAWL)Serbest stil bir yüzücünün yarışta arzu ettiği bir şekilde yüzmesi anlamına gelmekle beraber, ferdi karışık ve karışık bayrak yarışlarında serbest stil; sırt üstü, kurbağalama ve kelebek stilinden başka herhangi bir stil olarak telakki edilir. Serbest stilde dönüşlerde ve yarışın bitiminde yüzücü vücudunun herhangi bir yeri ile duvarlara dokunabilir. Elle dokuma mecburiyeti yoktur.
SIRTÜSTÜYarışmacılar elleri çıkış demirlerine yerleştirilmiş ve yüzleri depar taşına dönük şekilde suyun içinde sıralanırlar. Ayak, başparmak dahil su yüzeyinin altında olmalıdır. Üst omuzun göğüse göre dik durumdan daha öteye döndürülmesinden sonra dönüşe (taklaya) başlamak için kesintisiz tek kol çekişi veya kesintisiz birbirini takip eden çift kol çekişi yapılabilir.
KURBAĞALAMAStarttan ve her dönüşten sonraki, ilk kol çekimi ile birlikte “vücut göğüs üzerinde yüzü koyun veya yere paralel tutulmalı” ve her iki omuz su ile aynı seviyede olmalıdır. Her zaman her iki kolun hareketi aynı anda ve aynı düzeyde olmalı, biri önce diğeri sonra hareket etmemelidir. Eller göğüs üzerinden suyun altından veya üstünden aynı anda atılmalıdır. Dirsekler son kulaç haricinde suyun altında olmalıdır. Çıkış ve dönüşlerdeki ilk kulaç haricinde, eller kalça hizasından öteye götürülmelidir. Bacakların bütün hareketleri aynı anda, aynı yatay düzeyde olmalı ve biri önce diğeri sonra hareket etmemelidir. Her dönüşte veya bitirişte dokunma, su seviyesinin altında veya üstünde her iki elle aynı anda yapılmalıdır. Omuzlar, yüzücü elleriyle duvara dokunana kadar yatay durumda kalmalıdır.
KELEBEKDönüşler dışında vücut daima yüzükoyun (yere paralel) durumda olmalıdır. Omuzlar, çıkıştan ve her dönüşten sonraki ilk kulaçtan, gelecek dönüşe veya bitişe kadar su yüzeyine paralel durumda bulunacaktır. Bu stilde takla atarak dönüşe müsade edilmez. Her iki kol, su üzerinden birlikte ileriye atılmalı ve aynı anda geriye çekilmelidir. Ayakların bütün hareketleri aynı anda yapılmalıdır. Ayakların ve bacakların aynı seviyede olması şart değildir, fakat serbest stildeki gibi ardışık hareketlerine müsade edilmez. Her dönüşte ve yarış bitiminde dokunma, her iki elle aynı anda, su seviyesinin altında, üstünde veya hizasında yapılır.
KARIŞIK YÜZMEFerdi karışık yarışlarda yüzücüler dört stili aşağıda belirtilen sıralamaya göre yüzerler:
Kelebek-Sırtüstü-Kurbağa-SerbestKarışık bayrak yarışında yüzücüler dört stili aşağıda belirtilen sıralamaya göre yüzerler:
Sırtüstü-Kurbağa-Kelebek-Serbest
Bayrak takımları 4 yüzücüden oluşur.Bayrak yarışlarında, bir önceki takım arkadaşının eli varış duvarına değmeden ayakları çıkış platformundan ayrılan yüzücünün takımı diskalifiye edilir. Ancak hatalı çıkış yapan yüzücü geriye dönerek çıkış duvarına dokunduktan sonra yarışa devam ederse diskalifiye edilmez. (Duvara değmesi yeterli olup, depar taşından atlaması gerekmez).
KAYNAK:https://www.yuzme.com.tr/yuzme-kurallari.htm
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)